Periodontoloji
Periodontoloji; periodontal dokular dediğimiz serbest diş eti, yapışık diş eti, peridontal lifler ve ağız mukozasında oluşan rahatsızlıkları tedavi eden bir bilimdir.
Birçok insan zaman içerisinde dişeti kayıplarına uğrar. Dişlerin etrafındaki kemik erimesine bağlı olarak dişetleri de rahatsızlanır. Periodontoloji burada kaybedilen dişetini çeşitli operasyonlarla tekrar kazanılmasını sağlamaya çalışır.
Diş taşları dişlerin boyun bölgelerinde oluşan ölü mikroorganizma artıklarıdır. Bunlar zaman içerisinde dişeti çekilmesi, ağız kokusu ve periodontal apselere neden olurlar. Bu sebeplerden dolayı çürüksüz bir diş dahi kaybedilebilir.
Dişler, içinde bulundukları alveoler çıkıntı olarak adlandırılan kemiğe direkt olarak bağlanmazlar. Dişlerle kemik arasında, liflerden oluşan, periodontal ligament olarak adlandırdığımız doku bulunur. Periodontol ligament, dişler üzerine gelen kuvvetin çene kemiğine yumuşatılarak iletilmesini sağlar. Bu yapıların üzeri dişeti ile kaplıdır. İşte dişin etrafındaki bu dokular periodontal dokular, olarak adlandırılır ve periodontolojinin kapsamını oluşturur.
DİŞETİ HASTALIKLARI
Sağlıklı dişetleri soluk pembe renktedir, mattır ve sıkı kıvamlıdır. Dişeti, boyun bölgesinde dişi bir yaka gibi sarar, diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı şeklinde sonlanır. Sağlıklı dişetleri dişi boyun bölgesinde dişi bir yaka gibi sarar. Diş ile dişeti arasında yaklaşık 1-1.5 mm lik bir aralık bulunur. Bu aralık dişeti oluğu olarak adlandırılır. Periodontal hastalıklar işte bu dişeti oluğundan kaynağını alır. Sağlıklı dişetleri fırçalama sırasında kanamaz.
Dişeti hastalıkları, dişlerinizi saran periodontal dokularda meydana gelen, kronik, bakteriyel enfeksiyonlardır. Çok ileri aşamalara gelmediği sürece ayrıya neden olmazlar. Dişeti hastalıkları ciddi enfeksiyonlar olup, çok uzun yıllar boyunca ağızda kaydadeğer bir belirti vermeksizin ilerleyebilir ve tedavi edilmedikleri takdirde, çürük olmayan sağlıklı dişlerin bile destek doku kaybı sebebiyle, sallanarak düşmesine neden olabilir. Dişeti hastalıkları bir veya birden fazla dişi birlikte veya ayrı ayrı etkileyebilir.
Dişeti hastalıkları, bakteri plağının dişetinizde enflamasyon oluşturması ile başlar. Hastalığın biraz ilerlemesi ile gingivitis olarak adlandırılan aşamaya gelinir. Bu aşamada dişetlerinde iltihap mevcuttur, ancak iltihap henüz dişi destekleyen kemiğe geçmemiştir.
Gingivitiste
Dişetlerinde fırçalarken kanama mevcuttur.
Dişetleri kırmızı ve şiştir.