Klinik Hakkında

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi

20 yaş dişlerinin çekilmesini gerektiren durumlar nelerdir?

1-Çürük: 20 yaş dişleri konum olarak çok geride oldukları için ve genellikle düzgün doğrultuda süremedikleri için temizlik ve bakımları daha zor ve bu sebeple çürümeleri daha kolaydır. Bu dişler çürüdükten sonra ise çok geride olmalarından dolayı tedavileride zordur.ayrıca diğer dişlerden çok daha değişik olan kök kanalı yapıları sebebiyle kanal tedaviside çoğu durumda uygulanamamaktadır.Bu sebeplerden dolayı çürük sonucu oluşabilcek ağrı, abse ve ağız kokusu gibi durumları önlemek amacıyla çekimleri tercih edilmektedir.

2-2.Büyük Azı Dişine Etkileri: 20 yaş dişleri genellikle düzgün pozisyonda süremedikleri için çevrelerindeki besin artıklarının birikimiyle veya yanındaki büyük azı dişine uyguladıkları basınçla komşu diştede madde kaybı ve çürüklere sebep olabilmektedirler.Bu şekilde zarar verebilme potansiyeline sahip 20 yaş dişlerininde çekilmeleri gerekmektedir.

3-Perikoronitis: (çevre dişeti inflamasyonu) 20 yaş dişleri kısmen gömük kaldıkları durumlarda üstündeki dişetiyle arasında biriken bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon gelişebilir.Bu esnada yüzde şişme,ağız açmada zorluk,ağrı,ağız kokusu,lenf bezlerinde şişlik ve ateş gibi durumlar görülebilir.

4-Dişlerde Çarpaşıklık: 20 yaş dişleri normal pozisyonda süremediklerinde, sürme esnasında dişlere uyguladığı basınç sebebiyle diğer dişlerdede hareketliliğe yol açabilir ve diş dizisinde çarpaşıklık gibi durumlara rastlanabilir.

5-Ağrı: 20 yaş dişleri normal pozisyonlarında süremediklerinde yan dişlere uguladıkları basınçla ağrıya yol açabilmektedirler.

6-Kist Oluşumu: 20 yaş dişleri tam olarak gömülü oldukları veya kısmen gömülü oldukları durumlarda bazı hastalarda kist oluşumuna sebep olabilmektedirler.Bu durum muayene esnasında hekiminizin çekeceği panoramik röntgenle teşhis edilebilmektedir.

7-Yanak Isırma: çok sık rastlanılmasada 20 yaş dişleri genelde normal pozisyonda süremediklerinden hastalarda yanak ısırma ve mukozada yaralanma şikayetlerine sebep olabilmektedir.Böyle durumlardada 20 yaş dişlerinin zaten normal fonksiyon görmediklerinden alınmaları uygundur. Kist operasyonları: Çenelerde dişlere bağlı ve dişlere bağlı olmayan sebeplerle kistler görülebilmektedir.Kistler çene kemiğini eriterek madde kaybına ve çene kemiğinin zayıflamasına sebep olurlar.tedavi edilmediklerinde ilerleyerek çenelerde kırıklara, estetik ve fonksiyonel bozukluklara neden olurlar.Zamanında teşhis edilebilmeleri için diş hekimize 6 ayda bir panoramik röntgen çektirerek muayene olmanızda fayda vardır.Kliniğimizde bu tip kistlerin öncelikle tanı amaçlı ufak parçalar alınıp histopatolojik incelemesinden sonra gerekli tedavileri yapılmaktadır. Endodontik cerrahi: Bazı durumlarda kanal tedavisi dişlerin kök uçları ve çevresindeki lezyonların iyileşmesi için yeterli olmamaktadır.